Genel Forumlar Haylazforum.Net

Genel Forumlar Haylazforum.Net (https://haylazforum.net/)
-   Bitki Dünyası (https://haylazforum.net/55-bitki-dunyasi/)
-   -   Şakayık Çiçeği Anlamı ve Hikayeleri (https://haylazforum.net/bitki-dunyasi/885-sakayik-cicegi-anlami-ve-hikayeleri.html)

Ersin 11.Aralık.2018 13:13

Şakayık Çiçeği Anlamı ve Hikayeleri
 
[Linki Görebilmeniz Icin Üye Olmaniz Gerekiyor! Üye Olmak Icin Tiklayin...]

Şakayık çiçeğinin anlamı, anavatanı Çin’den geliyor. Uzun yıllar Çin’in resmi ulusal çiçeği olan şakayık, doğu toplumları için onuru ve asaleti sembolize eder. Batı kültürlerinde ise utangaçlığı simgelemektedir.Onur ve Asalet

Şakayık çiçeği doğu kültürlerinde şeref ve asaleti simgeler. Özellikle de yaptıkları ile ailesini ve ülkesini onurlandıranlar, şakayık çiçeği anlamına ilham kaynağı olmuşlardır. Hanedan çiçeğidir, asildir.
Doğu kültürlerinde aşağıdakileri de simgeler:

Zenginlik ve servet
Kültürlerinde ve yaşanmışlıklarında farklılıklar bulunan iki yabancı arasındaki aşk

Şakayık Çiçeğinin Çin İçin Önemi

Şakayık, doğu kültürlerinde tarihi en eskilere uzanan çiçeklerden biridir. 4000 yıldır yetiştirildiği düşünülmektedir.1 Ana vatanı ise Çin’dir. 1903 yılında Çing hanedanı tarafından ulusal çiçek sembolü ilan edilmiştir. 1929 yılında resmiyetini kaybetmiştir, ancak yine de ulusal simgelerinden biridir.

İsmi 牡丹 (mǔdān) veya 富貴花 (fùguìhuā)’dır.
Onurluların ve zenginlerin çiçeği olarak bilinir.
“Çiçeklerin kralı” diye betimlenir.
Çin sanatında sıklıkla kullanılır
Luoyang şehrinde her yıl şakayık sergileri açılır.
Çing hanedanının altıncı imparatoru Qianlong, şakayık resimleri çizmiştir.

Çin’in 11. yüzyılda yaşayan ünlü düşünürü Zhou Dun Yi, şakayık çiçeği için şu ifadeleri kullanır: “Tang Hanedanından beri, insanlık şakayığa aşıktır.“2 Onur ve şeref anlamları, özellikle kırmızı şakayıklarda daha baskındır.
Utangaçlık

Şakayık çiçeğinin Avrupa ve Batı kültüründe içerdiği anlam ise utangaçlık ve mahcubiyeti çağrıştırır. Bunun nedeni, afacan küçük periciklerin gözlerden uzak kalmak için şakayık taç yaprakları arasına gizlendiğine inanılmasıdır.
Şakayığın Diğer Anlamları

Şakayık çiçeği İngiltere’nin Viktoryen döneminde ya da orta çağ Avrupa’sında aşağıdaki gibi anlamlara da gelirdi:

Mutlu evlilik
Şakayık kökü kazımak kötü cinleri rahatsız ettiği için, kötü şans (Orta Çağ)
Romantizm (pembe şakayık)
Pişmanlık (beyaz ve çok açık renkte olanlar)

İlginç: Eski çağlarda şakayık çiçeğin sağlıkla yakından ilişkili olduğuna inanılıyordu. Kökleri ve tohumlarının epilepsi, mide ağrısı, yorgunluk ve yılan ısırığı da dahil olmak üzere 20’den fazla farklı hastalığa iyi geldiği düşünülüyordu.
İngiltere’de çocuklar şakayık kökünden hazırlanmış kolyeler takarmış. Bu sayede nöbet geçirmediklerine ve kolay diş çıkardıklarına inanılırmış.
Şakayık Dövmesi Anlamı, Japon Kültüründen Geliyor

Şakayık dövmesinin anlamı, onu en fazla kullanan kişilerden biri olan ukiyoe sanatçısı Japon Utagawa Kuniyoshi’den geliyor. Utagawa Kuniyoshi, Shi Nai tarafından yazılan Su Kenarı isimli bir Çin Romanındaki karakterleri çizmiştir.
Çizdiği savaş kahramanlarını kaplan, aslan ejderha, koi balığı ve şakayık gibi figürlerle desteklemiştir. Dövme kültüründe de bu gelenek devam ettirilmiştir. Eril (maskülen) anlamların yoğunlaştığı şakayık dövmesi, “umursamazlık” ve “olası sonuçları ve yaptırımları hiçe sayma” gibi anlamlar içerir.
Şakayığın Etimolojisi ve Efsaneleri

Şakayığın Kelime Anlamı

Şakayık kelimesi, Muslihiddin Mustafa bin Şemseddin Karahisârî’nin hazırladığı Arapça-Türkçe sözlükte geçer: “Ve gelincik çiçeği dedikleri maruf kızıl çiçeğe şaḳāyiḳu’n-nūman derler.” (Numan kelimesinin anlamı da gelinciktir.)
Şakayık dilimize Arapçadan geçmiştir (شقايق). Şakika kelimesinin çoğuludur (شقيقة). Arapça şakika ise, anemon çiçeği anlamına geliyor.

Görüldüğü üzere şakayık çiçeği her ne kadar gelincik çiçeği ve anemonla bağlantılı olsa da, bugün için bu üç kelime de birbirinden farklı çiçeklerin adlarıdır.
Efsaneler

Şakayık çiçeği ile ilgili iki yaygın mit var. Her ikisi de Yunan Mitolojisinde geçiyor. Ama öncesinde, şakayık çiçeğinin batıdaki adının Peony olduğunu hatırlatalım.
İlk hikaye tıp ve sağlık tanrısı Asklepios, öğrencisi Paeon ve yer altının tanrısı Pluto (Hades) arasında geçiyor:
Pluto çok sıkıntılı bir hastalığa yakalanır. Paeon, Asklepios’un bile iyileştiremediği bu hastalık için şakayık çiçeğinden bir iksir hazırlar. Pluto bu iksir sayesinde şifa bulur. Ancak bir sorun vardır; boynuzun kulağı geçtiğini gören Asklepios, kıskançlıkla dolar. Paeon’un canına kasteder. Paeon’a merhamet eden ve onu ölümden kurtarmak isteyen Pluto, Paeon’u şakayık çiçeğine çevirir. Herkesin kalpten seveceği bir güzelliğe.
Bir başka efsanede ise şakayık çiçeğinin Paeonia isimli bir peri ile bağlantısı kurulur:
Paeonia, sanat tanrısı Apollon’un ilgisini çekecek kadar güzel bir peridir. Flört etmeye başlarlar. Ancak bu durum güzellik tanrıçası Afrodit’in kıskançlık damarının kabarmasına yol açar. Tam öfkesi ile birlikte Paeonia’yı bir çiçeğe dönüştürmek üzereyken; Paeonia Afrodit’in kendisini izlemekte olduğunu fark ederek utanır ve kıpkırmızı kesilir. Çiçeğe dönüştüğü anda artık mahcubiyetin de simgesi olmuştur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.Navbar with Avatar by Motorradforum