Genel Forumlar Haylazforum.Net

Genel Forumlar Haylazforum.Net (https://haylazforum.net/)
-   Diş Sağlığı (https://haylazforum.net/194-dis-sagligi/)
-   -   Ağız Uyuşmasının Diğer Nedenleri, Ağız Uyuşması Nasıl Geçer (https://haylazforum.net/dis-sagligi/3834-agiz-uyusmasinin-diger-nedenleri-agiz-uyusmasi-nasil-gecer.html)

Adenca 20.Aralık.2018 17:39

Ağız Uyuşmasının Diğer Nedenleri, Ağız Uyuşması Nasıl Geçer
 
Ağızda uyuşma ve nedenleri
Ağızda meydana gelen his kaybanın, hissedememeye ağız uyuşması denir. Bunun nedeni sinirlerde oluşan bir hasar veya kan dolaşımındaki yetersizlik nedeninden dolayı ağızda veya ağız çevresi, damak, dudak içi, dudak gibi bölgesel hissizlik uyuşmalar meydana gelebilir. Uyuşmaya neden olan kanser, tümör, yiyecek kaynaklı alerji, vitamin yetersizliği gibi çeşitli durumlarda ayrıca sebep olabilir. Ayrıca sinirlerde sıkışmalar, inme gibi birçok nedende uyuşmaya sebep gösterilebilir.

Tat alamam, dilin kalınlaştığını hissetmek, konuşmada zorlanma veya çevrede uyuşma hissedilebilir.

Şu durumlarda ağızda uyuşma olabilir;

Ms hastalığı
Kanser
Vitamin yetersizliği
Beyin tümörü
Alerji
MS hastalığı
İnme
Sinir zedelenmesi veya sıkışması
Kranial sinir tahrişi veya hasarı
Nörapati
Şeker hastalığı
Mutipl skleroz
Vitamin ve Mineral eksiklikleri
Gebelik
B12 vitamin yetmezliği
Hiperventilasyon
Bunlara ek olarak; çok sıcak veya çok soğuk içecekler ya da yemekler kısa süreli ağız uyuşmasına neden olabilir. Yapılan bir diş operasyon sonucu veya dişe uygulanan anesteziyle beraber geçici ağız içi uyuşukluk görülebilir.

Ağız uyuşması nasıl geçer, Tedavisi nasıl yapılır, hangi doktora gidilir?
Ağız uyuşması için Beyin ve Sinir hastalıkları (Nüroloji) doktoruna gidilir. Doktorun teşhis koyabilmesi için bazı tetkikler yaparak duruma neden olan faktörü tesbit etmesi gerekmetedir.

Tedavisi doktorun belirleyeceği yöntemler uygulanarak yapılır.

Basit nedenlerden dolayı oluşan ağızdaki sıkışmalar veya sinir zedelenmesine bağlı olarak geçici uyuşukluklar 3-4 saat gibi süreler sonunda kendiliğinden geçer. Hasar veya bir darbe sonucu oluşan nedenlerden dolayı sıkışan sinirler için doktora başvurularak sorunu giderici çözümler üretilir.

Not: Ağız uyuşmasını basit gibi görmemenizde fayda var. Bunun nedeni beyin ile ağız arası iletişimde etkin olan kranial sinir hasarı ağızda uyuşma hissi yaratabilir. Travma veya sinire baskılar bu durumu yaratabilir. Sinirlerde oluşan bir enfeksiyon bile ağızda uyuşma yapabilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.Navbar with Avatar by Motorradforum