Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.Aralık.2018   #1
DurumuÇevrimdışı
Adenca
Adenca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye No: 34
Üyelik tarihi: 11.Aralık.2018
Şehir: 35 İzmir
Mesaj Sayısı: 4,909
Konu Sayısı: 1324
Beğendikleri: 83
Alınan Beğeni: 136
HF Ticaret Sayısı: (0)
HF Ticaret Yüzdesi: (%)
Ruh Hali
Ruhsuz
Kan Grubum: AB RH +

Standart İğne Oya Çeşitleri

İğne Oya Çeşitleri


Oyaların yapılmasında kullanılan araç ve malzemeler şunlardır.Çeşitli boyda küçük dikiş iğneleri; ipek, at kılı, anten teli; sertleştiriciler (yumurta akı, kitre, zamk, jelatin, kolal.

Genellikle, ipekten yapılan igrie oyaları küçük iğnelerle ilmikler düğümlenerek örülür. Düğümler sıkıştırıldıkça, örülen iplik inceltildikçe örgü gözleri de küçülür. Sanat değeri üstün olanlarda bu gözler öylesine küçültülmüştür ki, kopya edilen şekil çiçekse, oya güzel bir görünüşle modeline benzer. Ayrıca, aynı çalışmayı yapmak için sanatçı örgü, ya da oya tekniğindeki gözsüz, saç ve sık örgüleri kullanır. Gözler Uçgen, dörtgen, kare, eşkenar dörtgen şekillerindedir.

İğne oyasındaki örgü desenleri benzedikleri şekillerle adlandırılır. Birli, mecnun yuvası, pirinç, trabzan, zürafa gibi. Modele benzetmede yukarıdaki İğnelerin görünüşlerinin hangisi uygunsa o kullanılır. Bazan bir motifte birkaç iğne birden görü* lür.

- İpekten yapılan oyalar, görünüşleri çok yumuşak olduğundan ya bittikten sonra sertleştirilir, ya da yapılırken örgüde at kılı, anten teli, kıl kullanılır,

Oya çeşitleri arasında en ilginci, en çeşitlisi, en kıymetlisi, en renklisi iğne oyalarıdır.

MOTİFLER. — Oyalar süslemek ve süslenmek amacıyla örülür. Oyayı da meydana getiren, tamamlıyan, süsliyen motiflerdir. Her sanat eserini süsliyen bellibaşlı şekillere «motif» denir. Oyaların da esasları motiflerdir, Teknikleri, şekilleri ne olursa olsun bütün oyalan motifler süsler.

KOMPOZİSYON. — Motifleri birleştirerek yeniden meydana getirilen şekil bütünlüğüne kompozisyon denir. İğne oyalarının kompozisyonları ‘kullanılacak yere göre hazırlanır. Bu kompozisyonlar şu adlan alırlar:

1) Ulamalar;

2) Hotoz oyalan;

3) Taç oyaladı;

4) Dal oyaları;

5) Saksı oyaları;

6) Duvar süsleme oyaları;

7) Sim oyaları;

8) Kese oyaları.

Ulamalar. — a> Birli zincirler üzerine geometrik motiflerden, aralarında boşluk bırakmadan su şeklinde birbirlerine bitişik motif dizisidir. Oyayı meydana getirmek için atılan bilindi zincir dizisi yaoyanın örüleceği kumaşa yapılır, ya da ayrıca hazırlanır. Ayrı hazırlananlara oyanın dikilişinde kolaylık olması bakımından, at kılı takılır. Ulamalarda motifler daima kumaşa dikilmeye elverişli «birli» adı verilen ince zincirler üzerine örülür. Ulamalar yapılış ve görünüşlerindeki önlükleri yönünden düz, sağlam, hacimsiz olduklarından iç giyimde kullanılır. Bu oya iğne ile örülen oyaların en kolayı olup nadiren dış giyime (yemenilere) konur.

b) Birli adı verilen ince şerit örgüsünün üstüne aralan boş bırakılarak çeşitli görünüşlerde tabanlar örülür. Bu tamamlanan şekle kök denir. Hazırlanmış köklerin üzerine motifler örülür.

  Alıntı

Adenca Üyenin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Cemal Süreya İki kalp Şairlerden Şiirler Adenca 0 820 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf Seni Seyrederdim Şairlerden Şiirler Adenca 0 653 11.Ocak.2019 17:45
Nazım hikmet Seni Düşünmek Şairlerden Şiirler Adenca 0 691 11.Ocak.2019 17:45
Yerçekimli Karanfil - Edip Cansever Şairlerden Şiirler Adenca 0 619 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf - Lavinia Şairlerden Şiirler Adenca 0 670 11.Ocak.2019 17:45