Çalışma hayatının en büyük hedefi “başarılı olmak”. Peki, neden başarılı olmak isteniyor? Bu soruya birçok cevap verebiliriz ama en çok duyduğum cevap “yükselmek” ve “daha çok para kazanmak”. Ne yazık ki birçok kurum yatay kariyer fırsatları oluşturamadığı için çalışanlar başarılı olmayı öncelik haline getiriyor ve bunun sonucunda da kariyer fırsatlarını yakalamaya çalışıyor. Tüm bu süreçlerde acaba çalışanların kaçırdığı şeyler oluyor mu? Ya da fark edemediği riskler var mı? Eğer beklentiler yüksekse herhangi bir kayıp durumunda yıkım daha fazla oluyor. Peki, çalışanlar, çalışma hayatını nasıl yürütürlerse hem başarılı olabilir hem de risklerini azaltabilirler? İşte tam da burada durmalı ve ‘’ne yapılması?’’ gerektiğine odaklanılmalı.
Çalışma hayatı sürerken kişilerin yapması gerekenler:
Sadece kendi işine odaklanmak
Yaptığı işin en iyisini yapmaya çalışmak
Başkalarının hatalarına değil, kendi eksiklerine odaklanmak
Eksiklerini nasıl giderebileceğine görmek
Aidiyet duygusuna sahip olmak
Kendi iş yeri gibi çalışmak yerine işine sahip çıkmak
Farklı bakış açılarına sahip olmak
İş arkadaşlarını rakip görmek yerine iyi iletişim içerisinde olmak
Yukarıda yazdıklarım daha da çoğaltılabilir. Tüm bu yazdıklarım yapılıyorsa huzurlu bir çalışma ortamınıza ulaşma olasılığınız yüksektir demektir. Ama gerçeği söylemek gerekirse bunlar her zaman geçerli olamıyor.
Çalışanların ne yapması gerekiyor?
Aslında yapılacaklar çok net. Çalışma hayatının içerisinde yukarıda yazılan maddeleri gerçekleştirmeye çalışırken, aynı zamanda kendinize alternatif bir plan yapmanız gerekiyor. İş hayatınız eğer istediğiniz gibi gitmiyorsa “Ne yapmanız gerekiyor?” sorusuna hazırlık yapmalısınız. Çünkü genelde çalışanlar büyük bir sorunla karşılaştığında kendilerine bu soruyu soruyor. Bazen bulunan cevaplar ise geç kalınmış cevaplar oluyor. İş hayatında profesyonel olmak istiyorsanız sadece işinizi yaparken değil, kendi geleceğinizi iyi bir şekilde oluşturmak adına da “B Planı” yapmanız gerekiyor. İşinizi yaparken büyük sorunla karşılaştığınızda öncelikle bu sorunla baş etmeye çalışacaksınız ama ya baş edemezseniz? İşte burası kırılma noktası… Tam burada ihtiyacımız olan bir kavram ortaya çıkıyor: Vizyon.
Çalışanlar kendi vizyonunu belirlemeli
İş hayatında her çalışanın mutlaka kendi vizyonunu belirlemesi gerekiyor. Vizyon sadece kurumların tekelinde olan bir kavram değil. Eğer kendinize iyi bir vizyon oluşturursanız her zaman ne yapabileceğinizi bilirsiniz. Kısaca B planınız her daim hazırdır. Bu nedenle kendinizi gelecekte nerede görmek istediğinizi iyi belirleyiniz ve geleceğinizi şimdiden oluşturmaya başlayınız.
Çalışanlar olarak nasıl bir yol haritanız olmalı?
Bunun için şu adımları uygulayabilirsiniz:
Kendinizi iyi tanıyın, özbilinciniz olsun
Eksiklerinizi net belirleyin
Kendinizi hangi konuda geliştireceğinize doğru karar verin
İş arkadaşlarınızla iyi iletişim içerisinde olun
Amirlerinizle her zaman iyi geçinmeniz gerektiğinizi unutmayın. (Yöneticinizi sevmek zorunda değilsiniz ama çalışmak zorundasınız)
Kendiniz için mutlaka bir vizyon oluşturun. Şimdiden geleceğin resmini çizmeye çalışın
Vizyonunuza ulaşmak için hedefler oluşturun. Unutmayın hedef, istek ve niyetten farklıdır. Mutlaka hedefinizin SMART olmalı.
Oluşturduğunuz bu hedefleri önem önceliğini oluşturarak sıralayın
Vizyon ve hedeflerine hizmet edecek bir B Planı oluşturun
Oluşturduğunuz bu B Planı sizin işinize daha fazla odaklanmanıza yardımcı olur
Oluşturduğunuz B Planı sizin kaygılarınızı yok eder. Kaygınız azaldığında kendinizi daha iyi işinize vererek, iş arkadaşlarınızla daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olur.
Aksiyon için mutlaka self motivasyonunuz olsun.
Çalışma hayatında başarı sadece “kariyer sahibi olmak” değildir. Kaygılarınızın en azda tutabileceğiniz huzurlu bir çalışma hayatınız daha önemlidir. Eğer “B Planı”nız olursa kaygınız da yok olur. Vizyon ve hedefleriniz sizin yol haritanız olur. Başarılı olmak için sadece tüm bunların farkında olmanız yeterli. Elbette aksiyona geçmeniz şartıyla! Unutmayın, hiçbir başarı tesadüf değildir.