TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Kuruluş: 1 Temmuz 2003
Dil: Türkçe, İngilizce
Tür: Vakıf[3]
Konum: Ankara, Ankara, Türkiye
Kampüs: Söğütözü
Web sitesi: TOBB ETÜ
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Ankara'da kurulmuş onuncu üniversitedir. TOBB ETÜ'nün en büyük farklılığı Ortak Eğitim Programı'dır. Geleceği şekillendirmeye ve Türkiye'yi yönetmeye aday bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ ilk dört yılında kayıt yaptıran bütün öğrencilerine öğrenim süreleri boyunca kullanmak üzere dizüstü bilgisayar vermiştir.
Gelişimi
24 Eylül 2004 tarihinde özgün eğitim programı ve uygulamalarıyla Türk eğitim sisteminde farklı ve seçkin bir yer edinen üniversitenin bölüm sayısı 2005–2006 eğitim–öğretim yılında 10'a, öğrenci sayısı ise 733'e yükselmiştir.
TOBB ETÜ, ilk yılı dahil iki yıl içinde bütün bölümlerinin (burslu olanları) taban puanları Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasına girmiştir. Yani ÖSS'den yüksek puan elde eden öğrencilerin tercihi olmuştur. İlk yılında ÖSS ilk 1000'den 4, ikinci yılında 28 öğrenci kaydetmiştir. 2006 ÖSS'den ise ilk 100'den 11 öğrenci TOBB ETÜ'yü tercih etmiştir. Bu 11 öğrenciden altısı Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okumaktadır. Haliyle Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ÖSS taban puan sıralamasında Türkiye birincisi olmuştur. En çok bilimsel yayın yapan akademisyenleri bünyesinde barındıran TOBB ETÜ, 2009 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı ilk 100 öğrencinin 17'sinin de tercihi oldu. Türkiye'ye ilk kez üniversite-sanayi işbirliği olan Ortak Eğitim Programı uygulamasını da hayata geçiren TOBB ETÜ, kontenjanının yarıya yakınını burslu öğrencilere ayırması ve ayrıca yaşam katkı payı ile başarıyı ödüllendirmesi ile de Türk eğitim sisteminde öncü rolünü devam ettiriyor.
Vizyonu
TOBB ETÜ vakıf üniversiteleri içinde en yüksek burslu kontenjana yüzde 51 ile sahiptir. Yani ücretli öğrencilerden çok burslu öğrencilere ağırlık vermektedir. Kurucu TOBB öğrencilerden gelir elde etmeye yönelik bir üniversite değil, başarılı öğrencilere iş formasyonlu teknik bir eğitim vermek amacını gütmüştür.
Tarih
Bu üniversiteyi kurmak ve yönetmek amacıyla önce TOBEV kurulmuş ve Ankara Asliye 32. Hukuk Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır.
TOBEV Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra 1 Temmuz 2003 tarih, 25155 sayılı ResmÎ Gazete'de yayımlanan 4909 sayılı kanunla TOBB ETÜ kurulmuştur. Üniversite'nin Ana Yönetmeliği ise 8 Temmuz 2004 tarih, 25516 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Burslu Öğrenciler
ÖSYM tarafından burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler hariç, akademik yıl içinde ders yükünün tamamına kayıtlı ve yıl sonunda yıllık akademik ortalaması 3.50 ve daha yüksek olan ve üniversite tarafından saptanmış kontenjanlara giren ögrenciler izleyen akademik yılda eğitim ücretinden muaf tutulurlar.
Eğitim Dili
TOBB ETÜ'de eğitim dili Türkçe olmakla birlikte yeni alınan kararla derslerin 0 kadarı İngilizce olarak öğretilecektir. İngilizce hazırlık sınıfı zorunludur. İngilizce dersleri bölümlerde de İNG101, İNG102, İNG201, İNG202 kodlarıyla 4 dönem boyunca devam eder. Ayrıca, bölümlere devam eden öğrenciler zorunlu olarak ikinci bir yabancı dil seçerler. Hali hazırda Rusça, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Japonca zorunlu ikinci dil olarak okutulmaktadır. Çince ve Arapça önümüzdeki yıllarda açılması beklenen diller arasındadır.
Ortak Eğitim Programı
Drexell ve Northeastern üniversitelerinde uygulanan ortak eğitim programı TOBB ETÜ tarafından Türkiye'ye uyarlanmış ve uygulanmaya başlamıştır.
TOBB ETÜ'de eğitim öğretim yılı iki dönem değil, üç dönemdir.
Öğrenciler ikinci sınıftan itibaren mezun oluncaya kadar YÖK standartlarının üzerinde iki dönemlik teorik eğitmlerini alırlar, üçüncü dönemde ise işletmelerde fiili olarak çalışmaya giderler. Bu çalışma süresi her eğitim-öğretim yılında en az 3.5 ay, en fazla 4 aydır. Mezun olunduğunda fiili olarak 12 aya kadar iş deneyimi kazanmış olurlar. Öğrencilerin iş yerlerinde yapacağı işler ve öğrenecekleri önceden tanımlanmıştır. İş yerleri işyeri eğitmeni verirler. Üniversite tarafından ortak eğitimdeki öğrencilere habersiz ve haberli denetimler yapılır. Ortak eğitim dönüşü öğrenciler rapor hazırlarlar ve bu raporlarını heyete sunarlar, soruları yanıtlarlar. Bu heyet başarılı veya başarısız kabul eder. Mezun olmak için üç dönem ortak eğitimden başarılı sayılmış olmak şartı vardır. Mezuniyet sonrası diplomayla birlikte ortak eğitimi gösterir sertifika verilir.
Yurtdışı örnekleri yaklaşık 100 yıldır uygulanan bu sistemin başarısı ispatlıdır. Drexell'de eğitim öğretim yılı bazı yıllarda 4'e bölünmüş, dördüncü sınıf öğrencileri 1 teorik, 3 pratik eğitim dönemi geçirdiği olmuştur.
Üniversitenin Erasmus programına başvurusu kabul edilmiş olup, Avrupa ülkelerinde geçerli olacak diploma eki çalışmaları devam etmektedir.
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Bankacılık ve Finansal Risk Araştırma ve Uygulama Merkezi
Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi
Enerji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
Ekonomik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi
Küresel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi
Özel Sektör Geliştirme, Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sosyal ve Kültürel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi
Akademik Birimler
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
Makine Mühendisliği Bölümü
Endüstri Mühendisliği Bölümü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat Bölümü [6]
İşletme Bölümü [7]
Uluslararası İlişkiler Bölümü[8]
Uluslararası Girişimcilik Bölümü
Hukuk Fakültesi
Hukuk Bölümü
Fen Edebiyat Fakültesi
Tarih Bölümü
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Matematik Bölümü
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü (2010-2011 yılında öğrenci kabul edilecek)
Güzel Sanatlar Fakültesi
Sanat ve Tasarım Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Enstitüler
Fen Bilimler Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Öğrenci Toplulukları
TOBB ETÜ'de öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine büyük önem verilir. Öğrencilerin oluşturduğu toplulukların ya da bireysel faaliyetlerinin destekleyicisi başkanlığını iki yıldır Ali Fuat Bilkan'ın yürüttüğü Öğrenci Etkinlikleri Komitesi (ÖEK)'dir. İlk yılında 22 öğrenci topluluğu bulunan üniversitede, ikinci yılında 28 topluluğun, üçüncü yılında ise 45 topluluğun bulunduğu göz önüne alınırsa üniversitedeki öğrencilerin sosyal yönden ne kadar aktif olduğu anlaşılır. Üniversite topluluklara başka hiçbir üniversitede olmayacak kadar bütçe ayırmıştır. Üniversitede bulunan 45 topluluk şunlardır:
TOBB ETÜ'LÜ KARTALLAR
1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği TOBB ETÜ
Aikido Topluluğu
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu
Basketbol Topluluğu
Bilgisayar Topluluğu[18]
Bilişim Teknolojileri Topluluğu
Dış Ticaret Topluluğu
Diplomasi Topluluğu
Doğa Sporları Topluluğu
Düşünce Masası Topluluğu
Ekonomi Topluluğu
Eşli Danslar Topluluğu
Fotoğraf Topluluğu
Futbol Topluluğu
Genç Atatürkçüler Topluluğu
Genç Girişimciler Topluluğu
Genç Yazarlar Topluluğu
Gezi, Kültür ve Tanıtım Topluluğu
Güzel Sanatlar Topluluğu
Havacılık Topluluğu
İşletme Topluluğu
Masa Tenisi Topluluğu
Matematik Topluluğu
Medya ve İletişim Topluluğu
Model Birleşmiş Milletler Topluluğu
Motor Sporları Topluluğu
Eskrim Topluluğu
Münazara topluluğu
Rock Topluluğu
Satranç Topluluğu
Sinema Topluluğu
Sosyal Araştırmalar Topluluğu
Sosyal Dayanışma Topluluğu
Tarih Topluluğu
Teknoloji Topluluğu
Tiyatro Topluluğu
TOBB ETÜ IEEE Öğrenci Kolu
TOBB ETÜ'lü Aslanlar
Trabzonspor Topluluğu
Türk Halk Dansları Topluluğu
Türk Müziği Topluluğu
Türkçe Topluluğu
Endüstri ve Verimlilik Topluluğu
Voleybol Topluluğu
|