Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.Ocak.2019   #1
DurumuÇevrimdışı
Adenca
Adenca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye No: 34
Üyelik tarihi: 11.Aralık.2018
Şehir: 35 İzmir
Mesaj Sayısı: 4,909
Konu Sayısı: 1324
Beğendikleri: 83
Alınan Beğeni: 136
HF Ticaret Sayısı: (0)
HF Ticaret Yüzdesi: (%)
Ruh Hali
Ruhsuz
Kan Grubum: AB RH +

Standart Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Yetiştirmesi özen ve zaman isteyen gül, özellikle fidanları çoğaltılmak istendiğinde ince bir uğraş gerektirir. Kimileri için bir hobi olan gül yetiştiriciliği kimileri için de ticari bir araçtır. Bulunduğu ortama kokusuyla ve görüntüsüyle güzellik katan gül, çeşitli yöntemler kullanılarak çoğaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta gül fidanlarını çoğaltırken doğru yöntemleri doğru şekilde uygulamak olacaktır.

Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Çelik Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: Çelikleme yöntemi ile gül çoğaltma en yaygın kullanılan yöntemdir. Gül çelikleme için en uygun mevsim ilkbahar başlangıcıdır. Bu yöntemin uygulanacağı gülün sağlıklı bir gül olmasına dikkat edilmelidir. Gülden alınan bir parça çelik ile yapılan çelikleme yönteminden bir fidan elde edilir. Çelikler 10-15 cm uzunluğunda olmalıdır. Daha sonra havadar bir toprağa dikilir. Her bir çeliğin üzerine pet şişe takılırsa çeliğin kuruması engellenmiş olur. Bu pet şişe yaklaşık bir ay süreyle çeliğin üzerinde kalmalıdır. Bu yöntem çeliği direkt güneş ışığından da koruyacaktır. Çelikler toprağa dikilirken aralarında 10-15 cm’lik mesafe olmalıdır. Çelikleme yöntemi ile dikilen güllerin köklenmesi yaklaşık 90 gün kadar sürecektir.

Tohumlama Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: Tohumlar hastalıksız ve sağlam güllerden temin edilir. Gül tohumunun çimlenebilmesi için en az 5 derece sıcaklığa ihtiyaç vardır. Tohumlar 5-6 ay kadar nemli bir yosun içerisinde bekletilerek çimlenmesi sağlanmalıdır. Tohum çimlendirmek için aynı zamanda dişli-temiz kum ya da perlit de kullanılabilir. Çimlenen tohumlar 10-15 cm aralıklarla toprağa dikilmelidir.

Aşılama Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: En kesin sonucu veren aşılama yöntemi genellikle ticari amaçlı gül yetiştiriciliğinde kullanılır. Aşılama yöntemi ile gül fidanı çoğaltıldığında gül normalde olması gereken kokusunu büyük ölçüde kaybeder. Aşılama yaparken damızlık bir gül fidanı seçilmelidir. Damızlık gül fidanı iyi cins bir gülden seçilir. Daha sonra bir de anaç gül fidanı bulunur. Anaç fidan, üzerine aşı yapılacak olan fidandır. Aşılama yöntemi yapılırken anaç fidan aşı bıçağı ile T şeklinde çizilir. Çiziğin üzerindeki kabuk ayrılır ve damızlık fidandan aşı bıçağı ile göz çıkartılır. Çıkartılan göz yaprağın sapıyla birlikte çıkartılmalıdır. Çıkartılan bu göz anaç fidanın üzerindeki T şeklinde çizilen yere oturtulur. Son olarak aşı yeri damızlık aşı ile bağlanır.

  Alıntı

Adenca Üyenin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Cemal Süreya İki kalp Şairlerden Şiirler Adenca 0 819 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf Seni Seyrederdim Şairlerden Şiirler Adenca 0 652 11.Ocak.2019 17:45
Nazım hikmet Seni Düşünmek Şairlerden Şiirler Adenca 0 690 11.Ocak.2019 17:45
Yerçekimli Karanfil - Edip Cansever Şairlerden Şiirler Adenca 0 618 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf - Lavinia Şairlerden Şiirler Adenca 0 669 11.Ocak.2019 17:45