Eskişehir- Kütahya Muharebeleri
(10-24 Temmuz 1921)
•I ve II. İnönü yenilgilerinden sonra Yunanlılar, İngilizlerin yardımıyla Anadolu’daki güçlerini artırdılar.
•İnönü yenilgilerinin izlerini silmek ve Türk ordusunun daha fazla güçlenmesine fırsat vermemek için harekete geçtiler. Yunan Kralı Konstantin de savaşı kendisi yönetmek için, İzmir üzerinden cepheye geldi.
•Türk ordusu yeterince hazırlanamadığı için,
üstün Yunan kuvvetleri karşısında başarısız oldu.
•Afyon, Bilecik, Kütahya ve Eskişehir Yunanlıların eline geçti.
•Bu durum karşısında Mustafa Kemal, Cephe Komutanı ismet Paşa’ya orduyu Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekme emrini verdi. Yunanlılar ise Polatlı’ya kadar ilerlediler.
Geri Çekilişe Tepkiler
Bu geri çekilişle:
I ve II. İnönü Zaferlerinin getirdiği kurtuluş ümitleri, yerini karamsarlığa bıraktı.
Mustafa Kemal’e karşı eleştiriler yoğunlaştı.
Hükümet, Ankara’nın tehlikede olduğunu ileri sürerek Meclis’in Kayseri’ye taşınmasını istedi, ancak bu istek Meclis tarafından reddedildi.
Mustafa Kemal, böylesine kritik bir dönemde kendisine teklif edilen Başkomutanlık görevini, ancak Meclis’in tüm yetkilerini kullanmak şartıyla kabul edeceğini bildirdi (Mustafa Kemal’in artık her emri kanun yerine geçecekti.).
Çıkarılan Başkomutanlık Kanunu ile; TBMM, üç ay süreyle Mustafa Kemal’e, hem kendi yetkilerini hem de Başkomutanlık görevini devretti (5 Ağustos 1921).
Böylece, Mustafa Kemal, Amasya Genelgesi’nden sonra istemeyerek ayrıldığı askerlik görevine, en üstün rütbeyle tekrar dönmüş oluyordu. Genelkurmay Başkanlığı’na da İsmet Paşa’nın yerine Fevzi Paşa (Çakmak) getirildi.

alone.. ☕
|