Yüzmek zayıflatır mı? kas yapar mı-Yüzmenin faydaları
Genç ve zinde kalmanın anahtarı spor yapmaktan ve sporu hayatının bir parçası haline getirmekten geçiyor. Günümüzde yüzmek, spor salonlarında yapılan egzersizler ile diğer spor dallarına nazaran çok daha fazla tercih edilen bir sportif aktivitedir. Çünkü yüzme vücudun birçok yerinde bulunan kasların aynı anda çalışmasını sağlayan ender spor dallarından biri olarak bilinmektedir.
İskelet sistemine baskı yapmadan spor yapmanın yolu :
Yüzme başka hiçbir egzersiz yönteminin sunmadığı bir imkan sunar. İnsan vücudu suyun içinde normalde olduğundan çok daha hafiftir. Belinize kadar suya daldığınızda vücudunuzun ağırlığının sadece yüzde 50 ’sini taşırsınız. Göğsünüze kadar suya girdiğinizde bu rakam yaklaşık yüzde 25 ila yüzde 35 azalırken; tüm vücudunuzla suya daldığınızda vücut ağırlığınızın sadece yüzde 10 taşır ve hissedersiniz. Diğer yüzde 90 ‘luk kısım su tarafından taşınır. Bu avantajı ile yüzme özellikle kilolu ya da kas ağırlığı fazla olan insanlar için oldukça rahat bir spordur.
Su dışında yapılan egzersiz hareketlerine oranla su içerisinde yapılan egzersiz hareketleri hem daha kolay yapılır hem de kas gücünü artırmada harika bir yoldur. Örneğin bir koşucu bir stat etrafında birkaçtur attığında sadece hava etkisiyle kendi gücüyle kendi vücudunu hareket ettirir. Bir yüzücü ise su etkisiyle yaklaşık on iki kat daha kolay hareket ederek aynı kas gücünü kazanabilir.
Gelişmiş esneklik kazandırır:
Bir spor salonunda her spor aleti her biri farklı kasları çalıştırmak için tasarlanmıştır. Vücudun bir bölümünde bulunan kasların çalışmasıve gelişmesi amaçlanır. Fakat yüzmede eklem ve bağların hemen hemen tümünü çalıştırarak gevşek ve esnek kalmasını sağlanır. Yüzmede hareket vücudun tümüne yayılır. Eğer sadece yüzmek yerine kaslarını bilinçli olarak çalıştırmak isterseniz havuza özel egzersiz hareketlerini uygulayabilirsiniz.
Kalp sağlığı için yüzmek:
Yüzme vücutta bulunan pektoral, triseps ve dörtlü kasları güçlendirmenin yanısıra kalp kaslarının gelişimine de yardımcı olur. Vücuttaki kan akışınıdüzenler. Kalbe daha çok kan pompalanmasını sağlar ve kalbi güçlendirir. Kalp kaslarının sağlıklı çalışması için bu oldukça önemlidir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre yüzme günlük egzersiz halinde düzenli olarak yapılırsa sadece 30 dakika, kadınlarda 30 ila 40 oranında koroner kalp hastalığı azaltabiliyor. Ayrıca, yapılan bir analizde de düzenli havuz egzersizlerinin kan basıncını azalttığı ortaya konulmuştur.
Yüzmek zayıflatırmı?:
Havuz ya da deniz suyu genelde insanların vücut ısısından çok daha soğuktur. Soğuk su ise kilo vermede oldukça işe yarayan bir etkendir. Yakılan kalorilerin oranı kişiden kişiye değişse de su içerisinde yapılan hareketler daha kolay ve daha fazla yağ yakılmasını sağlar. Bu kural herkes için geçerlidir. Bu da yüzerek zayıflamak sonucunu doğurur.
Farklı yüzme stilleri farklı oranlarda kalori kaybetmemizi sağlar. Mesela 10 dakika boyunca kurbağalama yüzme tekniğinde 60 kalori yakarken; sırtüstü stilinde yüzüldüğünde 80 kalori yakarsınız. Serbest yüzme stilinde ise her 10 dakikada 100 kalori yakılır. Yüzme stilleri içinde en fazla kalori kaybedebileceğiniz stil kurbağalamadır. Kurbağalama stilinde sadece 10 dakika yüzerek 150 kalori yakımına ulaşabilirsiniz. Yüzme egzersizlerinizi her geçen gün fazlalaştırarak adım adım ilerleyebilirsiniz. Egzersizleriniz arasında önce 10 saniyelik bir dinlenme ile 100 metre yüzmeyi deneyin. Ardından yine 10 saniyelik molalar ile 150 metre ve 300 metreye kadar çıkabilirsiniz.
Akciğerlerin gelişmesine yardımcı olur:
Spor salonlarında genelliklekuru havada ya da havasız ortamda egzersiz yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda hem daha çabuk yorulursunuz hem de ciğerlerinizin gelişmesine katkıda bulunamazsınız. Ayrıca spor salonlarında egzersize bağlı gelişen astım sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Yüzme ise egzersize bağlıastım semptomlarınıazaltmaya yardımcıolabilir ve nemli havada dışarıda çalışmak için fırsat sağlar. Yüzme de nefes çalışmaları yaparak akciğerlerinizin de daha fazla havayla doldurarak gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Respirology’in çocuklarıüzerinde yaptığı bir haftalık araştırmaya göre, yüzme horlama, astım ve tıkanma gibi rahatsızlıkları engelliyor. Yüzmenin sağlığa faydasının tam olarak anlaşılması için 1 yıl düzenli olarak yüzmek gerekiyor. Özellikle akciğer hacmini artırmaya yönelik doğru nefes teknikleri ile özellikle astım gibi rahatsızlıklarda kurtulabiliyorsunuz.
İyi Kolesterol Düzeyini Artırmak İçin Yüzme Egzersizleri
Kolesterol değerlerinin yüksek oluşu sağlığı tehdit eden rahatsızlar arasında yer alıyor. Yüzme kolesterol seviyesini de düzenleyen bir yapıya sahip. Özellikle “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL düzeyinin yükselmesine ve “kötü” kolesterol olarak bilinen LDL düzeyinin düşmesine katkıda buluyor. Yüzmenin HDL seviyesini yükselttiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. HDL kolesterolün her yüzde 1 ‘lik artışında kalp hastalığından ölme riski yüzde 3,5 oranında düşmektedir.

|