Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18.Aralık.2018   #1
DurumuÇevrimdışı
Adenca
Adenca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye No: 34
Üyelik tarihi: 11.Aralık.2018
Şehir: 35 İzmir
Mesaj Sayısı: 4,909
Konu Sayısı: 1324
Beğendikleri: 83
Alınan Beğeni: 136
HF Ticaret Sayısı: (0)
HF Ticaret Yüzdesi: (%)
Ruh Hali
Ruhsuz
Kan Grubum: AB RH +

Standart Kaplumbağa neden ve ne zaman kabuğuna saklanır?

Kaplumbağaların sert koruyucu kabuğunun evrimsel kökeni bilim adamlarını uzun süre meşgul etmeye yetecek kadar detaylıdır. Current Biology dergisinin Mayıs 2013 sayısında yayınlanan makaleden önce bilim adamları kaplumbağanın tarihinin 40 milyon yıl öncesine dayandığı sanılıyordu. Yeni bulgularla kaplumbağanın kökeninin 260 milyon yıl öncesine dayandığı kanıtlanmış oldu.
Tıpkı insan kemiği gibi kaplumbağa kabuğunun ana minerali kalsiyum fosfattır. Embriyo dönemindeki kaplumbağa kaburga kemikleri ve sırt kemiklerini füzyon yoluyla kaynaştırarak kabuğu geliştirir. Gövdenin üst kısmı kabuk anlamına gelen carapace olarak, alt kısmı ise göğüslük anlamına gelen plastron olarak adlandırılır. Carapace ve plastron kısımları köprü görevi gören bir kemik ile birleşirler. Bazı tür kaplumbağalarda keratin eksikliğinden kaynaklanan yumuşak kabukluluk görülebilir. Bu evrimsel bir durumdur, kabuklarının yumuşak olmasına rağmen bu tür kaplumbağalarda da diğer türlerinde olduğu gibi kabuğuna çekilme gözlenir.
Kabuğuna çekilme olayı kaplumbağa açısından tamamen içgüdüsel bir durumdur. Hemen her canlının hayatının belli döneminde yaşadığı güvenlik problemi kaplumbağalarda da gözlenir. Dünyanın en yavaş hayvanlarından biri olan kaplumbağanın vahşi avcılara karşı kaçacak pek yerinin bulunmaması kendi savunma sistemini geliştirmesine zemin sağlamıştır. Kaplumbağalar, kabuğunu iki şey için kullanırlar; savunma ve kamuflaj. Kaplumbağa, kendisini avlamak isteyen avcıyı fark edecek özel sensör hücrelere sahiptir. Bu hücreler sayesinde avcı hissiyatını aldığı anda içgüdüsel olarak acil durum sinyali devreye girer. Kaplumbağanın kabuğuna göre daha yumuşak ve korumasız olan uzuvları kabuğun içine çekilerek sabit bir biçimde duruş sağlanır. Çoğu vahşi avcının dişleri kaplumbağanın sağlam kabuğunu kırmaya yetecek kadar iyi değildir. Kabuğu parçalayamayan avcı bir süre sonra vazgeçer ve başka avlara yönelir. Kabuğa çekilme, kabuğunun içine saklanarak doğal bir cansız görünümüne de bürünen kaplumbağa için en iyi savunma yoludur.






  Alıntı

Adenca Üyenin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Cemal Süreya İki kalp Şairlerden Şiirler Adenca 0 821 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf Seni Seyrederdim Şairlerden Şiirler Adenca 0 655 11.Ocak.2019 17:45
Nazım hikmet Seni Düşünmek Şairlerden Şiirler Adenca 0 693 11.Ocak.2019 17:45
Yerçekimli Karanfil - Edip Cansever Şairlerden Şiirler Adenca 0 620 11.Ocak.2019 17:45
Özdemir asaf - Lavinia Şairlerden Şiirler Adenca 0 672 11.Ocak.2019 17:45