![]() |
![]() |
|
Diyet Listeleri - Sağlıklı Beslenme Sağlıklı beslenme ve diyet listelerin paylaşıldıgı bölüm. |
|
LinkBack | Seçenekler |
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Hangi yiyecekler ishal hangi yiyecekler kabız yapar
İshal Yapan Yiyecekler İshal, gıda zehirlenmesi, bakteriyel enfeksiyonlar, alerjiler, ilaç kullanımı, sindirim sistemi hastalıkları, hipertiroid ve diyabete bağlı olarak görülebilir. Bu durumlar dışında kalan ishal şikayeti ise bazı yiyeceklerden dolayı oluşabilmektedir. Yiyecekler nedeniyle görülen ishalin başlıca sorumlusu, sindirim sisteminin çeşitli gıdalara (laktoz intoleransı gibi) gösterdiği hassasiyettir. Örneğin laktoz intoleransı olan birinin süt veya süt ürünleri yemesi kaçınılmaz olarak ishale yol açar. Tabii ishalin derecesi vücudun o gıdaya ne kadar tepki verdiğiyle doğru orantılıdır. Besinler haricinde aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımının da ishale neden olduğu bilinmektedir. İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir? İshal sizin için rutin bir durumsa öncelikle başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkıp çıkmadığını öğrenmek için doktora gitmelisiniz. Geçmeyen ishalin iki ciddi tehlikesi bulunmaktadır. İlki fazla su kaybı nedeniyle sürekli halsizlik, ileri durumlarda bayılma ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi dehidratasyon, ikincisi ise besinlerin gerektiği gibi sindirilememesi dolayısıyla görülebilecek vitamin ve mineral eksiklikleridir. İshalin neden olduğu diğer sorunlar arasında şişkinlik, mide krampları, mide bulantısı ve sık tuvalete çıkma sayılabilir. Çeşitli sağlık koşullarından bağımsız olarak görülen ishalin nedeni aşağıdaki yiyecekler olabilir: Acı Biber: Acı biberde bulunan ve metabolizmayı hızlandıran “capsaicin” adlı bileşen ishal nedenleri arasındadır. Acı bibere bağlı ishal, yemekten 1-2 saat sonra oluşabilir. Yapay Yağlar: Özellikle diyet, az yağlı veya yağsız etiketleriyle satılan patates cipsinde kullanılan yapay yağ “Olestra” ishale yol açabilir. Bunun nedeni yapay yağın mideden ve bağırsaklardan hiç sindirilmeden geçmesidir. Yapay Şekerler: Aşırı gazın nedenleri arasında da bulunan “sorbitol” ve “mannitol” gibi tatlandırıcılar sindirilemediği için ishale neden olabilir. Yoğurt ve şekerlemeler bu tatlandırıcıların en sık kullanıldığı ürünler olmakla birlikte pek çok farklı gıdada bu bileşenleri bulabilirsiniz. Satın aldığınız ürünün “içindekiler” bölümünü okuyarak yapay tatlandırıcı içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Kafein: Kafein bağırsak hareketini arttırarak kasılmalara ve ishale neden olabilir. Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Suda Çözünmeyen Besin Lifi: Uzmanların sağlıklı bir sindirim için tavsiye ettiği besin ögeleri arasında yer alan lif, bazı durumlarda ishale neden olabilmektedir. Lif bakımından zengin, çiğ sebze ve meyveler, fındık ve diğer yemişler “geçici ishal” nedenleri arasında sayılabilir. Diğer yandan “çözünebilir” lifli patates, pirinç, makarna ve yulaf ise gevşek dışkının sertleşmesine yardımcı olarak ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlar. Alkol: Tüm sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen alkol, vücudun aşırı su kaybetmesine de yol açtığı için, vücuda çifte zarar vermektedir. İshalin Diğer Nedenleri Gıda Hassasiyeti: İshal, bazı yiyeceklerin vücudunuz tarafından tam olarak sindirilememesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu hassasiyet genel olarak süt ürünlerine karşı olmakla birlikte çeşitli yapay tatlandırıcılar ve gıda kimyasallarının bazı kişilerin sindirim sisteminde olumsuz etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bu durumda belirtilere ishal dışında bulantı, mide krampları ve gaz eşlik edebilir. Kronik durumlar: 3 günden uzun süren ishalin nedeni irritabl bağırsak sendromu, inflamatuar bağırsak hastalığı veya çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıkları olabilir. Bu hastalıklar oldukça yaygındır ve genellikle beslenme programında yapılan değişikliklerle tedavisi mümkündür. Sindirim sistemiyle direkt olarak ilgili olmayan diyabet, hipertiroid, kronik pankreatit ve Addison hastalığı gibi diğer hastalıkların belirtileri arasında ishal de bulunmaktadır. Gıda Zehirlenmesi: Hijyenik ortamlarda muhafaza edilmeyen ve bozulmuş gıdalar şiddetli ishale yol açabilir. Bu tip ishal gıdanın tüketilmesinden 1-2 saat sonra görülür ve tamamen geçmesi 1-2 günü bulabilir. Özellikle pişmemiş et, şarküteri, yumurta ve soğutmalı raflarda satılması gereken süt ve mayonez gibi besinler gıda zehirlenmesine bağlı ishalin başlıca nedenleri arasındadır. Gıda Alerjileri: Gıda alerjisi tüketilen gıdada bulunan belirli bir protein nedeniyle oluşur. Vücut, gıda yoluyla alınan alerjenden kurtulmak için aralarında ishalinde bulunduğu bazı yöntemlere başvurabilir. Gıda hassasiyeti (intoleransı) ve gıda alerjisi sık sık birbiriyle karıştırılmasına karşın aynı şey değildir. Kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, balık ve yumurta en çok görülen alerjenlerdir. Gıda alerjisi durumunda ishalle birlikte kusma görülebilir. Ani Beslenme Değişiklikleri: Bütün gün aç kalıp ağır yağlı bir yemek yemek veya birden bire, fazla kırmızı et tüketmeye başlamak sindirim sisteminin alışık olduğu düzeni değiştireceği için ishale neden olabilir. Beslenme değişiklikleri yavaş yavaş ve vücudu alıştırarak yapılmalıdır. Kabız Yapan Yiyecekler Kabızlık sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, düzensiz beslenme, su eksikliği nedeniyle haftada 3 kereden az tuvalete çıkma, dışkının sert ve kuru olması durumudur. Besin lifi içeren sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketmek, günde en az 8 bardak su içmek dışında kabızlığa yol açtığı bilinen çikolata, kahve, kola, muz gibi gıdalardan uzak durmak şikayetlerinizi azaltacaktır. Kabızlık bazen düzenli olarak kullanılan ilaçların yan etkisi veya sindirim sistemindeki diğer sorunların bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceğinden 10 günden uzun süren kabızlık için doktora görünmeniz tavsiye edilir. Kabızlığa Neden Olan Besinler Çikolata: Çikolata, gıdaların yol açtığı kabızlık nedenleri arasında en sık görülenidir. Düşük lif ve yüksek şeker içeren işlenmiş çikolata kabız yapan yiyeceklerin ilk sırasındadır. Beyaz Ekmek: Az oranda lif içeren işlenmiş beyaz ekmek kabızlık şikayeti olanlara önerilmemektedir. Kabız yapan yiyecekler listesinde çikolatanın hemen altında yer alan beyaz ekmek dışında işlenmiş buğday, çavdar ve arpa ürünlerinden bağırsak hareketi sağlamak için kaçınmak gerekir. Peynir, Dondurma: Yüksek orada şeker ve yağ içeren süt ürünleri kabızlık yapabilir. Yağlı peynir ve şekerli dondurma dışında puding, şekerleme tüketimi kabızlık döneminde azaltılmalıdır. Bir diğer süt ürünü olan yoğurt ise sindirime yarayan, bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını arttırarak kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Kafein: Kafein içeren kahve, kola, çay gibi içecekler kabızlığı şiddetlendirir. Bunun nedeni kafeinin vücudu susuz bırakması ve sindirim için gereken suyun sağlanamamasıdır. Rafine ve İşlenmiş Yiyecekler: İşlenmiş gıda tüketenlerin daha sık kabızlık yaşadığı bilinmektedir. Pizza, hamburger, patates cipsi, konserve gibi hazır gıdalar hazırlanırken sindirime yardımcı olan liflerin çoğunluğu çıkarılmaktadır. Kabızlığın Diğer Nedenleri Antibiyotiklerin de dahil olduğu pek çok ilaç sindirimi yavaşlatarak kabızlığa yol açmaktadır. Bu ilaçlar arasında ilk sıralarda alüminyum hidroksit ve kalsiyum karbonatlı antasitler, antispazmodik ilaçlar, antidepresanlar, demir takviyesi tabletleri, ağrı kesiciler ve antikonvülzan ilaçlar gösterilmektedir. Sürekli ilaç kullanmanızı gerektiren bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışarak kabızlık için ek bir ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz. Antibiyotikler hastalığa neden olan bakterileri öldürürken bağırsaklarda sindirimi sağlayan iyi bakterilerin sayısını da azalttığından bu dönemde probiyotik ürünler tüketebilirsiniz. Seyahat sırasında hava ve tüketilen gıdaların değişimi nedeniyle kabızlık yaşamak normaldir. İlk 3-4 günden sonra bağırsak hareketleri eski düzenine geri dönecektir. Bu sırada bol bol sıvı tüketmek, hareket etmek ve normalden çok farklı gıdalar yememek kabızlığın süresini azaltabilir. Gebelik döneminde hormon değişikliklerine, sıvı alımına, basura bağlı olarak kabızlık yaşanabilir. Kabızlığın Belirtileri Bağırsak hareketlerinde yavaşlık Seyrek tuvalete çıkma ve zorlanma Ikınmaya neden olan sert dışkı Kramp benzeri karın ağrıları Aşırı gaz ve şişkinlik hissi Bulantı, kusma ve gaz çıkarmada zorlanma İştah kaybı Ağız kokusu ve ağızda kötü tat Ne Zaman Doktora Gitmeli? Kabızlık oldukça sıkıntı verici bir rahatsızlık olmasına karşın genellikle sağlığı tehdit etmez ve uygun bir beslenme programıyla önemli ölçüde tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda, başka belirtilerle birlikte görüldüğünde doktora gitmek ve acil yardım almak gerekebilir. 3 haftadan uzun süren rahatsızlıklarda Bağırsaklarda hareket sırasında anüste şiddetli ağrılar varsa Yorgunluk gibi diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde Rektal kanama varsa Tekrarlayan kusma görülüyorsa Ateş ve karın ağrısı varsa |
Alıntı
|
![]() |
|||||
Baslik | Kategori | Son Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj |
![]() |
Şairlerden Şiirler | Adenca | 0 | 787 | 11.Ocak.2019 17:45 |
![]() |
Şairlerden Şiirler | Adenca | 0 | 621 | 11.Ocak.2019 17:45 |
![]() |
Şairlerden Şiirler | Adenca | 0 | 660 | 11.Ocak.2019 17:45 |
![]() |
Şairlerden Şiirler | Adenca | 0 | 595 | 11.Ocak.2019 17:45 |
![]() |
Şairlerden Şiirler | Adenca | 0 | 641 | 11.Ocak.2019 17:45 |
Bookmarks |
Etiketler |
hangi , kabızlık , yapan , yapar , yiyecekler |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
Kanser Yapan Besinler-Kanser Yapan Gıdalar | Ozge | Dahiliye | 0 | 09.Ocak.2019 22:20 |
Burçlara Göre Çiçekler,Hangi Burç Hangi Çiçek Türünü Sever | Ozge | Burçlar ve Astroloji Forumları | 0 | 08.Ocak.2019 21:06 |
Hangi Yiyecekler Yağ Yaktırır ? | Adenca | Diyet Listeleri - Sağlıklı Beslenme | 0 | 19.Aralık.2018 13:46 |
Sedef Hastalığını Ne Tetikler-Sedefi Tetikleyen Yiyecekler İçecekler | Adenca | Sağlıklı Hayat Forumları | 0 | 17.Aralık.2018 17:16 |
Dişleri güçlendiren yiyecekler | Adenca | Diş Sağlığı | 0 | 15.Aralık.2018 01:16 |