Sedef hastaları bilirler. Bu cilt rahatsızlığı bazı dönemlerde adeta sönme eğilimine girerken bazen de bir takım tetikleyici etkenlerin de katkısıyla adeta yanardağ gibi patlar. Bunun arkasında ise sedef hastalığını şiddetlendiren ve tetikleyen bir takım yiyecekler, besinler, zararlı alışkanlıklar, ilaçlar veya stres, uykusuzluk gibi nedenler olabilir.
Sedef Hastalığının ortaya çıkışını ve yayılmasını tetikleyen bir çok etken arasında aşağıda sayılanlar öne çıkmaktadır. Bu nedenler genelde cildin sedefe karşı daha korumasız ve dayanıksız bir hal almasına neden olabilir.
Sedef hastalığını tetikleyen etkenler nelerdir:
1. Sedef hastalığı özellikle soğuk ve kuru havada şiddetlenir. Cildin nem dengesinin bozulması ve kuru, soğuk hava nedeniyle cildin kurumaya başlaması sedef hastalığını tetikleyen iklim koşullarının ortaya çıkmasına neden olur. Soğuk havaların tersine sıcak havalarda ise sedef hastalığı kaybolmaya yüz tutar. Güneş ışınlarının sedefi iyileştirici etki yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle sıcak ve güneşli günlerde ve mevsimlerde sedef görülen kişilerdeki sedef belirtileri önemli ölçüde azalmaktadır.
2. Sedef hastalığını tetikleyen etkenlerden önemli bir tanesi de Strestir. Stres nedeniyle özellikle cilt ve deri hastalıklarının şiddetlendiği bilinmektedir. Bunun en önemli nedeni ise stresin bağışıklık sisteminde meydana getirdiği uyarmanın ciltte oluşturduğu baskıdır. Bu baskı sedef yaralara ve iyileşmesi zor kabuklanmalara neden olabilir. Bu kabuklanmaların ve sedef yaralarının meydana getirdiği olumsuz ruh hali de stresin artmasına neden olmakta ve sedef hastalığı ile onu tetikleyen stres arasında bir kısırdöngü oluşmasına neden olmaktadır.
3. Bazı antidepresan ve antipsikotik ilaçlar da sedef hastalığını tetikleyen etkenler arasındadır. Özellikle bipolar bozukluklar, panik atak, Majör depresif bozukluk gibi duygu durum bozukluğu hastalıklarının tedavisinde kullanılan lityum içeren ilaçlar, sıtma ilaçları, antihipertansif ilaçlar, kalpte görülen ritm bozuklukları gibi kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan beta blokerlar de sedefi tetikleyebilir ve sedef yaraları ile sedef kabuklanmalarının şiddetlenmesine yol açabilir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları da bağışıklık sistemini geçici olarak zayıflattığı için sedef hastalığının daha şiddetli seyretmesine uygun ortam hazırlamaktadır.Sıtma ilaçları olarak bilinen antimalaryal ilaçlar da sedefi şiddetlendirir. Hormon tedavisinde kullanılan hormon ilaçlarının da sedefi tetikleyici etkisi olabildiği bilinmektedir.
4. Bazı hastalıklar ve özellikle enfeksiyon adı verilen bakteri, virüs kökenli hastalıklar (boğaz ağrısı, bademcik iltihabı
vb) sedef hastalığını tetikleyebilir. Bu durumda sedef yaraları genişleyebilir ve renk değişimi hızlanır. Ayrıca bağışıklık sistemiyle ilgili Gut hastalığı, HIV, AIDS gibi immün yetmezliğine neden olan hastalıklara tutulanlar da bir türlü iyileşmeyen sedef lekeleri görülebilmektedir.
5. Deride oluşabilecek yaralanmalar. Kesikler, çürükler, yanıklar, çarpma, aşılar, dövme ve diğer deri hastalıkları da dahil olmak üzere, deride oluşabilecek travmalar bazı hastalarda sedef belirtilerinin hızlı ve yaygın biçimde ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu duruma Koebner fenomeni denir.
6. Alkol. Alkol kullanımı sedef hastalığı belirtilerini arttırır.
7. Sigaranın bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesi neticesinde sigara içmeye başlayan kişilerde sedef belirtilerinin şiddetlendiği ve yayılmaya başladığı görülmektedir.
8. Sedefi şiddetlendiren yiyecekler hangileridir? Özellikle kandaki kolesterol düzeyini yükselten hayvansal yağlar sedef hastalığına iyi gelmezler. Ayrıca domates sarımsak ceviz taze üzüm acı baharat turşu patlıcan şarap bira gibi yiyecekler ve içecekler sedefe iyi gelmezler